DAUW
een film over Kunst
het ontstaan van Kunst
en de kunstenaar Marc Mulders
over ontmoeten en samenwerken
een documentaire van Ben Jurna en Carrien Dijkstra

 

DAUW is de voltooiing van de laatste wens van cameraman Hans Essenberg.

In 1994 / 95 maakt hij samen met regisseur Ben Jurna een serie over Nederlandse moderne kunst en filmde daarvoor o.a. de jonge kunstenaar Marc Mulders. Zij blijven elkaar af en toe tegenkomen en ook samen met cameravrouw Carrien Dijkstra ontmoet Hans Marc.

Begin 2006 treffen zij elkaar weer en Hans is nog steeds gefascineerd door het werk van Marc Mulders. “Daar zou eens een film over gemaakt moeten worden”, zegt hij. Even daarvoor heeft hij te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is en nog maar korte tijd van leven heeft. Dat brengt hem tot de woorden: “Ben en Carrien, verkoop mijn huis als ik dood ben en maak die film.”

Marc wordt in de plannen betrokken en in de zomer van 2006 worden de eerste shots gedraaid, nog in aanwezigheid van Hans. Najaar 2006 overlijdt Hans. Marc, Ben en Carrien werken door aan zijn laatste wens. Een jaar wordt er gefilmd, geleid door de 4 seizoenen die in Marc’s werk ook zo’n belangrijke rol spelen. Thanassis Pliakis neemt de verantwoording voor het geluid en Hinne Brouwer voor de montage. De muziek wordt gecomponeerd en uitgevoerd door Truusje Melissen en Louis Ter Burg. Er ontstaat een bijzondere documentaire over een bijzonder kunstenaar.
Juni 2008 is de film “DAUW” klaar: de nalatenschap is voltooid, de erfenis is ingelost.

‘Van dat waarover niet kan worden gesproken, moet men zwijgen’
, aldus de filosoof Wittgenstein.

Daarover gaat DAUW. Het onbenoembare zichtbaar maken. Niet het verhalende, de geschiedenis, de jeugd van de kunstenaar, het anekdotische, maar het ambacht, het staan in de traditie, het mededogen.
We hebben het niet over zijn jeugd, zijn ouders en zijn opgroeien maar over zijn twijfels, zijn zoeken en proberen. Maanden werken aan een schilderij van de Piëta. Steeds zwarter werd het, immer donkerder. Hoe krijg ik macht over dit onderwerp?

DAUW is een film over Kunst. Het ontstaan van Kunst. DAUW is ook een film over de kunstenaar Marc Mulders. Een controversieel kunstenaar.

Zijn werk bevindt zich in 15 musea in Nederland. Solo-exposities waren er ondermeer in het Stedelijk Museum Amsterdam, het De Pont in Tilburg, van Abbe museum in Eindhoven en het Frans Hals museum in Haarlem.
Zijn gebrandschilderde raam ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix voor de Nieuwe Kerk in Amsterdam, Een tuin van glas, is in 2006 gekozen als het mooiste kunstwerk van de afgelopen vijftig jaar.

We zien het ontstaan van het glas-in-lood raam Het Laatste Oordeel voor de Sint Jan van Den Bosch. Zijn doeken van nu en vroeger geven een beeld van zijn kracht. Zwanger van het vanitas-motief ontstaan zijn sensuele schilderijen van bloemen en wild. Het conflict gaat hij niet uit de weg. 9/11 heeft een beweging in zijn werk veroorzaakt. Het kwaad krijgt een gezicht. Niet alleen daar, maar ook in botsing tussen spiritualiteit en de MTV-Talpa wereld, de ‘iconclash’ zoals hij het noemt, vindt een uitweg in zijn fotografie en collagewerk.
Kunstjournalist Hans den Hartog Jager praat met Marc over zijn beweegredenen, motieven en het waarom van diens genereus willen zijn. Armando ontmoet Marc Mulders en Ronald Zuurmond in de tentoonstelling Schilders pur Sang.

Waarom spreekt zijn werk ons zo aan? We zien zijn eenzame gevecht in het atelier waar hij de verf op het canvas duwt omgeven door een bed van bloemen, bloesem en doornen. Of met wild en gevogelte, besprenkeld met de beeltenis van de lijdende Christus. Steeds weer keert hij terug naar deze plek. Op zoek naar zijn motieven en inspiraties volgen we hem bij de bezoeken aan zijn vrienden; van de voormalige Tilburgse School, het Glas atelier, de bloemist, en het samenwerken met Reinoud van Vught en Paul van Dongen.

We hebben getracht een ‘dichtbijheid’, een ‘nabijheid’, een intimiteit te creëren. We volgen het tastende zoeken van de kunstenaar, en even vinden en weer loslaten. Een mens te zien in zijn ontwikkeling, een scheppingproces, een ‘samen – zijn’ te ervaren.

DAUW
De film is gedraaid op digibeta en overgezet naar High Definition. Er is ook een Engelse versie met ondertitels. De lengte is 72 minuten. Geproduceerd door Caraut AV Producties.

De première van de film vond plaats tijdens het Nederlands Film Festival 2008 in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht.

2009: official selection New York  International Independent Film and Video Festival

   ! AWARD winner Best International Feature Documentary !

2009: official selection SCENECS Film Festival

Februari 2009 is DAUW op dvd uitgebracht. Te bestellen via deze website door op de BestelButton te klikken op de homepage.De dvd is bestemd voor vertoning in huiselijke kring. Ander gebruik uitsluitend in overleg met Caraut AV producties.

Op 1 januari 2011 werd DAUW door AVRO Kunstuur uitgezonden op NPO 2. Voor deze gelegenheid ingekort tot 50 minuten.

Maart 2011: DAUW on demand bij Holland Doc !

  • Nederlands
  • Engels
Order the DVD